Korzyści płynące z ostrzenia noży

Ostre noże szybko i precyzyjnie przecinają warzywa i siekają mięso. Istnieją dwie główne korzyści z posiadania ostrych noży:

  • Bezpieczeństwo Ostry nóż to bezpieczny nóż. Nieostry nóż najprawdopodobniej wyślizgnie się, tnąc inne przedmioty, np. palec.
  • Precyzja Ostre noże tworzą precyzyjne cięcia. Sposób, w jaki kroisz jedzenie, może wpłynąć na czas potrzebny do ugotowania. Lepiej robić to pewnie.

3 sposoby na sprawdzenie, czy nóż jest ostry

  1. Test papieru. Ostry nóż szybko przetnie papier i nie pogniecie go.
  2. Testy pomidorów. Pomidory mają twardą zewnętrzną skórkę i niezwykle miękkie wnętrze, więc niewprawny nóż może zgnieść całego pomidora bez odcinania skórki.
  3. Test na cebulę. Przetnij skórkę cebuli. Tępy nóż nie będzie w stanie przebić się przez skórę cebuli.

3 sposoby na samodzielne ostrzenie noża

  1. Ręczna ostrzałka do noży. Ręczna ostrzałka do noży znana również jako „osełka”, jest najmniej kosztowną i najwygodniejszą metodą utrzymania noża kuchennego. Ostrzałka do noży, która jest ręczna często dwie strony, a mianowicie: po jednej ze stron: gruby szlif, który jest używany do ostrzenia noża  i z drugiej strony drobny grys, który poleruje.
    Nóż należy przeciągnąć przez szczelinę w przebiegu ostrzałki, zaczynając od krawędzi do trzpienia, z równomiernym naciskiem, 3 do 6 razy (przeciągnij więcej razy, aby uzyskać ostrzejsze noże). Zakończ kilkoma pociągnięciami po powierzchni drobnoziarnistej.
  2. Elektroniczna ostrzałka do noży. Elektryczna ostrzałka do noży oparta jest na zasadach pracy ręcznej ostrzałki do noży , jednak materiały ścierne są umieszczone na zmotoryzowanych kołach, które obracają się wokół ostrza. Ostrzałki do nóż elektryczne są bardziej wydajne i precyzyjne niż ręczne ostrzałki do noży.
    Upewnij się, że przeciągasz nóż przez szczelinę delikatnie i gładko i pozwalasz silnikowi ścierniwa dokończyć pracę. Na przemian z drugą stroną, powtórz ten proces od trzech do sześciu razy.Te same kroki wykonaj w obrębie szczeliny z drobnym ziarnem.
  3. Osełka. Osełka może być opisana jako prostokątny blok, który ma stronę o grubej ziarnistości i stronę o drobnej ziarnistości. Osełka, zwana również kamieniem do ostrzenia, może być najdokładniejszą metodą ostrzenia noży.
    Zanim zaczniesz używać osełki, określ właściwy kąt ostrzenia, który jest odpowiedni dla noża, którego używasz. Dla większości noży to kąt nachylenia 20 stopni ostrzenia. Upewnij się, że sprawdziłeś to u producenta swojego noża, jeśli nie jesteś pewien. Osełka może wymagać nasmarowania niewielką ilością oleju mineralnego przed jej użyciem.
    Osełkę zanurzamy w wodzie aż do całkowitego nasycenia i zniknięcia pęcherzyków powietrza (zwykle trwa to od 5 do 10-15 minut). Następnie k,rawędź osełki ustawiamy pod odpowiednim kątem ostrzenia, ostrzem do siebie. Chwyć jedną ręką za uchwyt, a drugą połóż na płaskiej krawędzi ostrza. Wykonaj niewielki nacisk. Przesuwaj krawędź noża po osełce w lewo i trzymaj ostrze pod równym kątem, aż czubek noża będzie w stanie przeciąć krawędzie kamienia. Powtórz ten ruch 3 do 6 razy. Powinno to przypominać okrężne ruchy ślizgowe.

Jak naostrzyć ząbkowany nóż?

Noże ząbkowane, w tym noże do chleba lub noże do steków, mogą być ostrzone przy użyciu elektrycznej lub ręcznej ostrzałki do noży. Podczas ostrzenia ząbkowanego noża używaj tylko szczeliny, gdzie materiał ścierny pasuje do kształtu ząbkowanego noża.

5 środków ostrożności o których należy pamiętać podczas ostrzenia noży

Ostrzenie noży stwarza podobne niebezpieczeństwo dla palców, więc pamiętaj o następujących środkach ostrożności:

  • Nigdy nie wystawiaj palców na działanie ostrza.
  • Noś rękawice kuchenne dla dodatkowej ostrożności.
  • Jeśli używasz osełki, upewnij się, że trzymasz kamień w miejscu lub że jest on przymocowany do stołu za pomocą gumowej maty lub wilgotnych ręczników papierowych złożonych pod osełką.
  • Jeśli używasz pręta do ostrzenia, trzymaj pręt i nóż na zewnątrz i z dala od ciała.
  • Po naostrzeniu usuń wióry z ostrza za pomocą mokrej gąbki lub ręcznika do naczyń.

Jak często należy ostrzyć noże?

Ostrz swoje noże co 6 do 12 miesięcy, aby zachować ich właściwą ostrość. Pamiętaj, że raz wykonane ostrzenie nieprawidłowo może zepsuć Twój nóż. Nie ryzykuj, skorzystaj z opcji ostrzenia noży w naszym zakładzie. Koszt usługi niewielki, a jakość usługi pewna. Oprócz noży oferujemy ostrzenie pił tarczowych, pił taśmowych, noży do thermomix.